- kek swiss roll (saya suka flavor pandan @ strawberry)
- fruit cocktail 1 tin
- buah peach 1 tin
- jelly 2 kotak (saya prefer NONA,flavor strawberry)
- whipped cream/fresh cream
- strawberry jam
- tepung custard
- susu Ideal / low-fat milk
- gula
- 1 cawan air
cara-cara memasak :
- potong kek swiss roll,dan susunkan dalam bekas kaca rata dan padat. (bekas kaca supaya akan nampak lapisan triffle tu nanti)
- sapu strawberry jem atas lapisan kek tadi.
- kemudian masakkan jelly NONA. (cara memasak jelly ada ditulis dibelakang kotak). selepas jelly masak, tuangkan jelly keatas lapisan kek dan jem strawberry td.
- seterusnya tuangkan fruit cocktail ke atas lapisan tersebut. (tidak perlu mengambil juice cocktail. hanya buah)
- biarkan jelly agak sejuk dan keras sedikit. kemudian masakkan custard. (cara memasak tepung custard : didihkan satu tin susu cair jenama ideal dan 1 cawan air serta 5 sudu makan gula pasir dan masuk 3 sudu makan tepung kastard yang telah dibancuh dengan sedikit air. kalau custard agak cair,tambah kan lagi tepung. Masak dengan api yang sederhana dan dikacau sentiasa supaya tidak berbiji dan berkerak)
- kemudian, pukul whipped cream/fresh cream sehingga kembang dan tuangkan keatas lapisan tepung custard tadi.
- dan akhir sekali,letakkan potongan buah peach keatas lapisan whipped cream.
**sejukkan triflle satu malam sebelum dihidangkan. kalau time cuaca panas,makan triffle memang best. triflle juga boleh dihidangkan bersama ice cream vanilla. Selamat Mencuba!!
BON APPETIT~
No comments:
Post a Comment