- fetuccini
- minyak zaitun
- 1 tin sos carbonara (pakai je brand prego,senang)
- 1/2 tin sup cendawan (brand campbell)
- 1/2 cawan susu low-fat
- 1 tin cendawan (yang siap dihiris.kalau tak,hiris sendiri pun takpe)
- 2 sudu besar oregano
- bawang besar (dipotong dadu)
- 3 ulas bawang putih (dihiris halus)
- 1 sudu besar butter
- lada hitam
- garam
- udang
- sotong
- kepah
- isi ayam
**anda boleh memasukkan jumlah udang,sotong,kepah dan isi ayam mengikut citarasa anda**
cara-cara untuk memasak :
- rebus fettucini bersama sedikit minyak zaitun. sesudah masak,tuskan dan asingkan di tepi.
- panaskan periuk dengan butter serta sedikit minyak zaitun, dan tumiskan bawang besar,bawang putih,oregano sehingga naik bau.
- setelah itu,masukkan cendawan,udang,sotong,kepah dan isi ayam. sehingga separa masak. taburkan sedikit garam mengikut citarasa anda.
- tuangkan sos carbonara dan mushroom soup. kacau sehingga rata.
- kemudian masukkan susu dan kacau sehingga masak.
- setelah sos carbonara masak,tuangkan keatas fettucini. dan taburkan sedikit lada hitam
** anda juga boleh menaburkan cheese parmesan diatas fetuccini atau memasakkan sekali cheese tersebut di dalam sos carbonara sehingga cair. Sos carbonara ini juga boleh dimakan bersama garlic bread.. nyum nyum~ Selamat Mencuba!!
BON APPETIT~
produk prego halal ke? i nak masak sendiri... kalau setakat prego tu tak payalah nak tunjuk pandai...... apelah
ReplyDelete