- cocktail sosej - 1 paket (saya suka Ayamas : Sosej Cendawan)
- telur - 5 biji
- kentang - 1 biji (potong dadu)
- bawang besar - 1 biji (potong halus)
- bawang putih - 1 ulas
- lada hitam - 30 biji/mengikut kesukaan
- oyster sauce - 1 sudu kecil
- mix vege - mengikut kesukaan
- susu low fat mlik - 3 sudu besar
- minyak masak
- garam
cara-cara untuk memasak :
- sosej direbus terlebih dahulu sehingga masak. tuskan dan asingkan ke tepi
- miz vege juga direbus menggunakan air rebusan sosej tadi selama 1 minit
- kemudian goreng kentang sehingga empuk. tuskan dan asingkan ke tepi
- telur pula,dijadikan scrambled egg, masukkan susu sekali dan secubit garam. setelah masak,angkat dan asingkan.
- BAHAN A - proses seterusnya, bawang putih dan lada hitam ditumbuk sekali sehingga lumat,kemudian masukkan oyster sauce sekali.
- panaskan minyak dalam 2 sudu besar bagi menumis BAHAN A. dan masukkan sekali bawang besar. tumis hingga bawang agak layu dan naik bau.
- kemudian masukkan kesemua bahan yang telah diasingkan tadi,dan goreng sehingga rata. taburkan sedikit garam bagi menambah perasa.
** Sesuai dijadikan sarapan pagi atau untuk makan malam (supper). Boleh dimakan bersama roti atau begitu sahaja. Selamat Mencuba!!!
BON APPETIT~